Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

Yatay Geçiş Başvuru Koşulları Nelerdir? Kontenjanlar Nasıl Belirlenmektedir?

Yatay Geçiş Başvuru Koşulları Nelerdir? Kontenjanlar Nasıl Belirlenmektedir?

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş (Ek-Madde 1) Başvuru yapabilmek için öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği
diploma programının puan türündeki taban puanına eşit veya ondan yüksek olması gerekir. İlgili başvuru şartının sağlaması durumunda öğrenim görülen bölümden farklı bir bölüme de yatay geçiş yapılabilir.  Üniversitemizdeki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dâhil her bir sınıfı için doksanı geçmemek üzere Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının %30'u kadar kontenjan ayrılır. Diğer koşullar için https://www.yok.gov.tr/ogrenci/guz-ve-bahar-donemi-ek- madde-1-uygulama-ilkeleri adresini ziyaret edilebilir.

Kurumlararası Yatay Geçiş (Not Ortalaması ile)
Önlisans ve lisans programlarının hazırlık sınıfına, önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Öğrencinin programında (İngilizce Hazırlık Sınıfı dışında) en az iki yarıyılı tamamlamış, bulunduğu programda yatay geçiş yapacağı yarıyıla kayıt olup, o yarıyılı okumamış olunması zorunludur. Öğrencinin genel not ortalamasının en az 2.40/4.00 (yüzlük sistemi kullanan programlar için en az 60/100) olması veya ÖSYM yerleştirme puanının geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması zorunludur. Kontenjan ve diğer koşullar için  https://trabzon.edu.tr/Images/Uploads/YONERGELER/yataygecis.pdf adresini ziyaret edilebilir.

Kurum İçi Yatay Geçiş
Öğrencinin başvuru sırasında eşdeğer düzeyde bir diploma programına kayıtlı veya izinli (öğrenci statüsünde) olması, lisans programında (İngilizce Hazırlık Sınıfı dışında) en az iki yarıyılı tamamlamış olması zorunludur. Kurum İçi Yatay Geçiş başvurusu yapabilmek için Fakülteler arasında ikinci yarıyıla geçişlerde; öğrencinin ilk yarıyıla ait ders planındaki bütün dersleri almış ve başarmış olması ve hesaplanacak ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması, fakültelerin bölümleri arasında üçüncü yarıyıl
ve program uyumunun sağlanması durumunda beşinci yarıyıl için yapılacak başvurularda öğrencinin; ayrılacağı birimin ilk iki yarıyıla ait ders planındaki derslerin tamamını başarmış olması ve ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.60/4.00 olması gereklidir. Diğer koşullar için https://trabzon.edu.tr/Images/Uploads/YONERGELER/yataygecis.pdf adresini ziyaret edilebilir.

Yatay Geçiş Başvuru Tarihleri Ne Zamandır?
Her Eğitim Öğretim Yılında Güz ve Bahar Yarıyılı olmak üzere Üniversitemiz Akademik Takviminde belirtilen Yatay Geçiş Başvuruları ve Kayıtları tarihlerine göre yapılmaktadır.

Menüyü Kapat