Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

Üniversitemiz Bünyesinde Öğretmen Yetiştiren Lisans Programları Dışındaki Lisans Programlarımızda Kayıtlı Son Sınıf (Mezun durumda)  Öğrencilerimiz İçin Pedagojik Formasyon Eğitimi (PFE) Duyurusu

Üniversitemiz Bünyesinde Öğretmen Yetiştiren Lisans Programları Dışındaki Lisans Programlarımızda Kayıtlı Son Sınıf (Mezun durumda)  Öğrencilerimiz İçin Pedagojik Formasyon Eğitimi (PFE) Duyurusu

  • Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 29.12.2022 tarihli  toplantısında öğretmen yetiştiren fakülteler dışında Pedagojik Formasyon Eğitimi (PFE) alınabilen alanlarda örgün eğitimine devam eden öğrencilere öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilmesine karar verilmiştir. Buna göre;
  1. Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarının ekinde yer alan öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda (Trabzon Üniversitemiz dört yıllık programları) öğretmenlik sertifikası almak isteyen kayıtlı öğrencilerimizden dördüncü sınıfa kayıtlı (mezuniyet aşamasında) olanlar öncelikli olmak kaydıyla örgün eğitim ve öğretim süresi içinde PFE alabileceklerdir.
  2. Öğrencilerimiz, PFE derslerini Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslarına göre alabileceklerdir. Yükseköğretim Kurumlarındaki Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar uyarınca her programdaki her yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’u uzaktan öğretimle verilebilmektedir. İlgili dönemde seçmeli ders olarak açılacak olan PFE dersleri bu uygulama kapsamında (Özel Öğretim Yöntemleri ve Öğretmenlik Uygulaması dersi gibi uygulamalı dersler hariç) değerlendirilecektir. Uzaktan öğretim ve yüz yüze yapılacak PFE dersleri daha sonra duyurulacaktır.
  3. PFE dersleri (Tablo 1), PFE alınabilecek ilgili lisans programlarında seçmeli dersler kapsamında alınacaktır. Lisans eğitim ve öğretim süresi 4 yıl olan ve formasyon eğitimi alabilecek programların diğer bölümlerden alınabilen veya zorunlu seçmeli olmayan seçmeli derslerinin yerine, üniversitenin formasyon eğitimi alabilecek tüm programları için söz konusu dersler seçmeli ders olarak açılacak ve öğrenciler kendi bölümlerindeki seçmeli dersler yerine bu dersleri alabileceklerdir. Bu kapsamda dört (4) yıllık lisans programlarında PFE dersleriyle birlikte öğrencilerimizin alabileceği tüm derslerin AKTS değeri en fazla 299 olacaktır. Bu dersler, öğrencilerin lisans transkriptinde PEDAGOJİK FORMASYON dersi olarak gösterilecek ve bu derslerden aldıkları notlar da mezuniyet ortalamalarına (AGNO) dâhil edilecektir. Ayrıca, öğrencilerin ilgili lisans diplomalarının üzerine ‘PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİNİ TAMAMLAMIŞTIR.’ ifadesi yazılacaktır (PFE derslerinin tamamının (Toplam 40 AKTS) alınmış ve başarılmış olması şartıyla). Söz konusu dersleri seçmeli ders olarak alan ancak tümünü tamamlamayan öğrencilerin diplomalarında bu eğitimi tamamladığına dair ifade yer almayacak, öğrencinin transkriptinde sadece aldığı dersler yer alacaktır. Diplomasını almak isteyen öğrenciler diplomalarını alabileceklerdir (Bu durumda, Bahar yarıyılı başında yazılım yaptıkları PFE derslerinden de başarılı olmak zorundadırlar). Ancak, formasyon ile ilgili mezun şartlarına tabidirler.

Tablo 1. Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Dersleri

DERSLER

T

U

K

AKTS

Eğitime Giriş

3

0

3

4

Eğitim Psikolojisi

3

0

3

4

Öğretim İlke ve Yöntemleri

3

0

3

4

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

3

0

3

4

Sınıf Yönetimi

2

0

2

3

Özel Öğretim Yöntemleri

3

0

3

4

Rehberlik ve Özel Eğitim

3

0

3

4

Öğretim Teknolojileri

2

0

2

3

Öğretmenlik Uygulaması

1

8

5

10

TOPLAM

20

8

27

40

 

4.Üniversitemiz bünyesinde Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarının ekinde yer alan öğretmen yetiştiren fakülteler dışındaki lisans programlarında kayıtlı son sınıf öğrencilerimiz için 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı Bahar döneminden itibaren, PFE dersleri 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı Bahar Yarıyılı ve 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı Güz Yarıyılı olarak iki yarıyıl halinde yürütülecektir. 

5.2022-2023 Eğitim Öğretim yılı Bahar yarıyılında PFE derslerini seçmeli ders olarak alan dördüncü sınıfa kayıtlı (mezun durumunda bulunan) öğrencilerimizden, kayıtlı oldukları lisans programının mezuniyet için gerekli tüm şartlarını (En az 240 AKTS) yerine getirdikleri halde, 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı Güz yarıyılında PFE derslerini seçmeli ders olarak almaya devam etmek istediklerini yazılı olarak bildirenler, öğrenimlerine 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılı Güz yarıyılı sonuna kadar devam edebileceklerdir. Bu durumda, 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı Bahar Yarıyılı sonunda mezuniyet şartlarını yerine getirseler dahi, kayıtlı oldukları lisans programındaki mezuniyetleri 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı Güz yarıyılı sonunda gerçekleştirilecektir.

6-2022-2023 Eğitim Öğretim yılı Bahar yarıyılında PFE derslerini seçmeli ders olarak alan dördüncü sınıfa kayıtlı (mezun durumunda bulunan) öğrencilerimizin, kayıtlı oldukları lisans programının mezuniyet için gerekli tüm şartlarını (En az 240 AKTS) yerine getirdiklerinde, mezuniyet işlemleri yapılarak diplomalarını alabileceklerdir. Bu durumdaki öğrencilerimizden diğer PFE derslerini almaya devam etmek istemediklerini yazılı olarak bildirenler, lisans öğrenimleri sırasında alamadıkları PFE derslerini diğer mezunlar gibi 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı Güz Yarıyılında ücretli olarak alabileceklerdir. Bu durumdaki öğrencilerimizden/mezunlardan alınacak ücret, Mezunlar İçin Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar'ın 11. Maddesinde yer alan sertifika öğrenim ücreti baz alınarak, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika programında alacakları derslerin kredileri dikkate alınarak belirlenecektir.

7-PFE dersleri, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığının ilgili kararları ve mevzuatı ile Trabzon Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ile Trabzon Üniversitesi Senatosunun eğitim öğretimle ile ilgili kararlarına göre yürütülecektir.

8-PFE derslerinin yarıyıllara göre açılması, ders görevlendirmesi, ders ve sınav programlarının hazırlanması ilgili akademik birimler tarafından yapılacaktır.

9-Üniversitemiz bünyesinde Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarının ekinde yer alan öğretmen yetiştiren fakülteler dışındaki lisans programlarında kayıtlı, mezun durumunda bulunana dördüncü sınıf öğrencilerimizden (mezun durumunda bulunanlar) 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı Bahar yarıyılından itibaren PFE almak isteyenler en geç 8 Şubat 2023 Perşembe günü mesai saati sonuna kadar ekteki Başvuru Dilekçesini (TIKLAYINIZ) uygun şekilde doldurup imzalayarak kendi Bölüm Başkanlıklarına şahsen teslim etmek zorundadırlar. 

           EKLER:

  1. Trabzon Üniversitesi öğretmen yetiştiren alanlar dışında Pedagojik Formasyon Eğitimi (PFE) alınabilen alanları için tıklayınız..
  2. PFE almak istediğine ilişkin Başvuru Dilekçesi için tıklayınız.
  3. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının Yazısı ve Eki için tıklayınız.
  4. Millî Eğitim Bakanlığı Talim Ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Öğretmenlik Alanları, Atama Ve Ders Okutma Esasları ve Eki için tıklayınız.
  5. Mezunlar İçin Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar için tıklayınız...
  6. Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esasları için tıklayınız.
Menüyü Kapat